giovedì 27 agosto 2015

Frolla con pesche more limone e amaretti / Pie with peaches blackberries lemon and amaretti


Niente può addolcire il rientro dalle vacanze più di una frolla che invade la casa di profumo...una fragranza piena di bei ricordi ed emozioni, e se avete trascorso le ferie a casa...due fette sono doverose.
Questa è la ricetta di una torta golosissima, che si sbriciola mentre la si taglia a fette, burrosa e profumata, con un ripieno di golose e succose pesche, dolcissime more e amaretti (di Saronno, perfetti per questo dolce). Chi l'ha assaggiata ha detto che era buonissima (dovreste provarla)...peccato sia già finita, ma nel weekend facciamo il bis!
E dato che non abbiamo visto le stelle cadenti le abbiamo lasciate cadere sulla torta...


Nothing can soften the return from vacation more than a pie that invades the home with its perfume...a fragrance full of sweet memories and emotions, and if you have spent the holidays at home, well two slices are dutiful.
This is the recipe for a delicious pie, that crumble when you cut the slices, buttery and scented with a filling of luscious juicy peaches, sweet blackberries and amaretti (the one from Saronno, typical Italian dry cookies made with sweet and bitter almonds, perfect for this sweet). Those who have tasted it said it was wonderful (you should try)...too bad it's over now, but we will prepare it again for the weekend!
And since we have not seen the shooting stars we have dropped them on the cake...


Ingredienti
500g farina per dolci
4 tuorli
250g burro freddo
130g zucchero
6g lievito in polvere
scorza di 1 limone
un pizzico di sale

4/5 pesche
more
125g amaretti (di Saronno)
zucchero alla vaniglia
succo di limone

zucchero a velo

Setacciare la farina con il lievito e montare con le fruste elettriche i tuorli con lo zucchero e un pizzico di sale per qualche minuto. Versare i tuorli nella farina, aggiungere il burro freddo a pezzetti e la scorza di limone grattugiata e impastare fino ad ottenere un panetto liscio e compatto. Avvolgere l'impasto nella pellicola e lasciare riposare in frigorifero per almeno 30 minuti.


Nel frattempo, sbucciare le pesche, privarle del nocciolo e tagliarle a fette. Condire le pesche con succo di limone e zucchero alla vaniglia ( circa due cucchiai di zucchero e il succo di mezzo limone, dipende dalla dolcezza delle pesche)e lasciare riposare mescolando di tanto in tanto.
Foderare la teglia con carta forno (o imburrare e infarinare), stendere la pasta con il mattarello (spessore di circa 4mm) e tagliare un disco più largo di circa 3/4cm della teglia che userete per cuocere la torta (abbiamo usato una teglia a cerniera di 28cm), disporlo nella teglia e bucherellarlo con la forchetta.


Sbriciolare finemente gli amaretti e cospargere la base della frolla (tenendone da parte un pugno). Disporre le fette di pesca (senza il loro succo) creando due o più strati, aggiungere le more e cospargere con gli amaretti sbriciolati rimasti.
Tagliare un disco di pasta grande come la teglia, disporlo sulla frutta e ripiegare il bordo (della frolla di base) verso l'interno per sigillare la torta. Se avanzate della frolla potete creare delle decorazioni...noi l'abbiamo ricoperta di stelle cadenti!



 Cuocere in forno preriscaldato a 180°C statico sopra e sotto per circa 60 minuti o finche ben cotta. Sfornare, lasciare riposare, cospargere di zucchero a velo (se piace) e servire da sola o con un po' di gelato alla vaniglia.
Perfetta per ogni occasione (la frolla è la frolla) e assolutamente da rifare con pere e cannella quando l'autunno busserà alla porta e in mille altri modi!
E se i Guns n Roses cantano "Sweet Child O Mine" non ci resta che dire "Sweet Pie Oh Mine"...enjoy!



Ingredients
500g cake flour
4 egg yolks
250g cold butter
130g sugar
6g baking powder
a pinch of salt
zest of one lemon

4/5 peaches
blackberries
125g amaretti (from Saronno)
lemon juice
vanilla sugar

icing sugar

Sift flour with baking powder, whisk the egg yolks with sugar and a pinch of salt for a few minutes (with the electric whisk). Pour the egg yolks in the flour, add the cold butter cutted into small pieces and grated zest of one lemon and knead until obtaining a smooth and compact dough. Wrap the dough in the film and let rest in the refrigerator for at least 30 minutes.


Meanwhile peal the peaches, remove the stone and cut into slices. Drizzle the peaches with lemon juice and vanilla sugar (approximately two tbspoons of sugar and the juice of half a lemon, it depends on the sweetness of the peaches) and let stand stirring occasionally. Line the pan with oven paper (or butter and flour), roll out the dough with the rollin pin (thickness of about 4mm) and cut a disc of about 3/4cm larger than the pan you will use to bake the pie (we used a 28cm springform pan), arrange the disc in the pan and make some holes with the fork on the pastry.


Crumble thinly the amaretti from Saronno (if you have not replace them with dry cookies made with bitter and sweet almonds) and distribute evenly over the base of the pastry (keep aside a punch). Arrange the sliced peaches (without their juice) creating two or more layers, add the blackberries and sprinkle with the amaretti crumbs left. Cut a disk of pastry of the size of the pan, place it on the fruit and fold the edge (of the base dough) inwards to seal the cake. If you have some pastry left you can create decorations...we hold our cake of shooting stars!


Bake in preheated oven at 180°C static top and bottom for about 60 minutes or until well done. Take out of the oven, let rest, sprinkle with icing sugar (if you like) and serve it alone or with a bit of vanilla ice-cream. Perfect for any occasion (the pastry is the pastry) and absolutely to be redone with pears and cinnamon when Autumn will knock on the door and in a thousands way!
And if the Guns N Roses sing "Sweet Child O Mine" we have just to say "Sweet Pie Oh Mine"...enjoy!


Il momento migliore / The best moment



Vivere...è anche godersi qualcosa di dolce! / To live...is enjoy something sweet too!






Sweet dreams are also made of this...



P.S. L'Estate non è ancora finita, godiamoci gli ultimi scampoli di relax, di profumi e sapori che riportano a ricordi bellissimi, di foto da guardare e riguardare, di tramonti romantici e momenti indimenticabili. Quante notti passate col naso all'insù in cerca delle stelle cadenti (abbiamo qualche desiderio da esprimere!) e se quest'anno non le abbiamo viste le lasciamo cadere qua e la...

P.S. Summer is still on, enjoy the last remnant of relax, of scents and tastes that reminds you at beautiful memories, of photos to look and relook, of romantic sunsets and unforgettable moments. How many nights spent with nose up in search of shooting stars (we some wish to express!) and if this year we have not seen them we drop here and there...


Una serata, una fetta di torta e un long dress printed stars (di Chanel)...il modo perfetto di dire...buona notte Agosto (and thank you for the magic).

An evening, a piece of cake and a long drees printed stars (di Chanel)...the perfect way to say...good night August (and thank you for the magic).


(Photo via line-mag.com / Pre Fall 2014 Chanel, gorgeus!)

Pensando al mood autunnale... Thinking about the Autumn mood...



Se amate le pesche non potete perdervi la ricetta del sablè alle mandorle con crème fraiche, pesche e rosmarino (il nostro post più letto)...

If you love peaches you can't lost the recipe of the almonds sablè with crème fraiche, peaches and Rosemary (our post more readen)...

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